Odštartovali prípravy na výstavbu slovensko-maďarského úseku plynovodu

29.11.2012 Celý región

Budapešť 29. novembra (TASR) – Prvú sériu oceľových potrubí potrebných na výstavbu slovensko-maďarského prepojenia plynovodu dnes doviezli do areálu spoločnosti Magyar gáz Tranzit (MGT) v severomaďarskom meste Balassagyarmat, informovala tlačová agentúra MTI.

Plánovaný obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 5 miliónov kubických metrov bude mať dĺžku približne 115 kilometrov, z toho 94 kilometrov na území Maďarska a 21 kilometrov na slovenskom území. Plynovodné prepojenie spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti.

Podľa MGT potrubie určené na výstavbu maďarského úseku plynovodu dopravia okrem Balassagyarmatu aj do skladísk vytvorených pri obciach Romhány a Érsekvadkert.

Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream a jeho maďarský partner Magyar gáz Tranzit (MGT) podpísali 23. mája dohodu o spoločnom postupe (Joint Development Agreement). Partneri projektu sa dohodli, že nové prepojenie začne komerčnú prevádzku 1. januára 2015. Spoločnosť Eustream, podobne ako MGT, už vyhlásila verejné obstarávanie potrubného materiálu a prác na slovensko-maďarské plynovodné prepojenie. Predpokladaná hodnota projektu sa odhaduje na 160 miliónov eur. Projekt je podporený z Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) sumou 30 miliónov eur. Projekt významným spôsobom prispeje k európskej energetickej bezpečnosti a diverzifikácii prepravných trás.
 

Vyberte región